A. INFORMAŢII IMPORTANTE.
- Botezul marchează momentul în care pruncul (sau adultul nebotezat încă) intră în marea comunitate creştină. De aceea nu se admit slujbe separate, dacă există cazuri programate la aceeaşi dată.
- Botezul este o slujbă religioasă şi cei care-l solicită trebuie să se supună tuturor regulilor Bisericii, pentru ca Dumnezeu să-şi reverse binecuvântarea sa asupra copilului (sau a candidatului adult).
- Toţi cei botezaţi vor primi un certificat religios, care va atesta săvârşirea botezului după toate rânduielile bisericeşti.
- Numele copiilor trebuie să fie creştine şi româneşti (dacă pe certificatul de naştere nu este un nume potrivit atunci preotul, împreună cu naşii şi părinţii, va pune (şi) unul tradiţional).
B. MĂSURI ORGANIZATORICE
- La biserica noastră botezurile se oficiază sâmbăta (la ora 13) sau duminica (la ora 12). Excepţie fac numai cazurile speciale.
- În timpul posturilor nu este bine să se oficiază botezuri, cu excepţia cazurilor de urgenţă (copii bolnavi, în pericol de moarte), deoarece nu se cade creştinilor să petreacă în aceste perioade.
- Botezul se programează înaintea datei când urmează să fie oficiat.
- Nu se oficiază botezuri în absenţa certificatului (actului) de naştere a copilului sau a actului de încredinţare emis de autorităţile legale.
C. MATERIALE NECESARE OFICIERII
- În ziua în care se oficiază botezul părinţii sau naşii sunt rugaţi să aducă:
o lumânare corespunzătoare
o bucată de pânză albă, nouă, largă de 1mp, în care naşul/ naşa va înfăşa pe prunc în momentul în care acesta va fi scos din cristelniţă;
o faşă ;
o sticluţă cu ulei curat;
un prosop şi un săpun .
D. OBLIGAŢIILE NAŞULUI/ NAŞEI
- Din moment ce au acceptat acest rol – religios – naşul sau naşa trebuie să îndeplinească următoarele exigenţe:
– să fie neapărat botezat(ă) ortodox, iar în cazul în care este şi căsătorit, să fie cununat religios;
– să vină la spovedit cu o săptămână înaintea oficierii botezului, pentru a primi toate informaţiile necesare, precum şi o pregătire religioasă adecvată;
– să înveţe pe dinafară simbolul credinţei (Crezul), deoarece misiunea fundamentală a oricărui naş este aceea de a asigura în viitor educaţia morală şi religioasă a celui botezat.