Rânduieli pentru oficierea Cununiei

cununie_religioasa

A. INFORMAŢII IMPORTANTE.

  1. Cununia este o slujbă religioasă şi cei care o solicită trebuie să se supună tuturor regulilor Bisericii, pentru ca Dumnezeu să-şi reverse binecuvântarea sa asupra lor şi a copiilor lor.
  2. Toţi cei cununaţi vor primi un certificat religios care va atesta săvârşirea cununiei lor după toate rânduielile bisericeşti.

 

B.  MĂSURI ORGANIZATORICE

  1. La biserica noastră cununiile se oficiază  sâmbăta  sau duminica (excepţia fac numai cazurile speciale), la orele convenite în prealabil cu preotul paroh, numai în biserică  şi se programează înainte de către viitorii miri pentru a elimina orice neînţelegere în această privinţă.
  2. Nu se oficiază cununii în perioadele oprite de biserică (cu excepţia cazului în care unul din miri este pe moarte, cum este cazul persoanelor în vârstă), deoarece nu se cade creştinilor să petreacă în aceste perioade (sunt trecute în calendar aceste perioade).
  3. Nu se oficiază cununii în absenţa certificatului de căsătorie civilă.

 

C.  MATERIALE NECESARE OFICIERII

  1. În ziua oficierii cununiei mirii sunt rugaţi să nu uite să mai aducă:

două lumânări corespunzătoare;

certificatul de căsătorie civilă;

inelele de logodnă, în cazurile când aceasta nu a fost deja oficiată;

o sticlă de vin şi pişcoturi.

  1. Mirii, naşii şi părinţii de ambele părţi sunt rugaţi să fie punctuali pentru a nu deranja celelalte slujbe programate!

 

D.  OBLIGAŢIILE NAŞILOR

  1. Naşii trebuie să înţeleagă faptul că acest rol pe care şi-l asumă este unul religios, iar nu unul de conducător de petreceri la nunţi. Vor trebui să acceptesă fie pregătiţi spiritual pentru a corespunde din punct de vedere religios acestui rol pe care şi l-au asumat faţă de tinerii miri, faţă de părinţii acestora şi faţă de comunitatea creştină.
  2. Prin urmare, din moment ce au acceptat acest rol pur religios, naşii trebuie să îndeplinească următoarele exigenţe:

– să fie neapărat botezaţi ortodox şi cununaţi religios (fapt pe care ar trebui să-l dovedească cu certificatul de cununie religioasă de la biserica unde s-au cununat).

– să vină la spovedit cu o săptămână înaintea oficierii cununiei, pentru a primi toate informaţiile necesare, precum şi o pregătire religioasă adecvată;

– să cunoască învăţătura bisericii despre familie şi biserică, deoarece misiunea fundamentală a naşilor este aceea de a  veghea în viitor asupra mirilor în ceea ce priveşte moralitatea vieţii lor de cuplu şi respectul celor sfinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *