Rânduieli pentru primirea Sfintei Împărtăşanii

euharistie

A.  OBSERVAŢII FUNDAMENTALE

A primi împărtăşania înseamnă a primi pâinea vieţii veşnice, darul împărăţiei cerurilor trimis oamenilor de Dumnezeu prin preoţii săi. Astfel, împărtăşania nu înseamnă neapărat pregătire pentru  moarte, decât numai în cazul celor care au ajuns în acest stadiu. În consecinţă, ca pâine coborâtă în lume din împărăţia lui Dumnezeu ea trebuie primită în primul rând de copii („căci a lor este împărăţia cerurilor” – a spus Mântuitorul, şi de aceea ei sunt împărtăşiţi încă de la botez), apoi de orice persoană, de orice  vârstă, care  trăieşte într-o comunitate creştină din jurul unei biserici, indiferent dacă este bolnavă sau sănătoasă.

Copiii – este vorba de cei până la 7 ani – pot  fi împărtăşiţi în orice zi a anului, fără nici o restricţie din acest punct de vedere.

Copiii mai mari de 7 ani vor trebui împărtăşiţi        mai ales în cele patru posturi ale anului, dar şi în  ziua lor de naştere, de nume şi la începutul anului şcolar.

Este de dorit ca persoanele care s-au spovedit şi au primit aprobarea de a se împărtăşi să primească Sfânta Împărtăşanie la aceeaşi biserică, de la duhovnicul său.

Doamnele să evite rujul pe buze în ziua când se împărtăşesc

Împărtăşirea se face la timpul potrivit din slujba Sfintei Liturghii: după rugăciunea „Tatăl nostru”. Excepţie fac copiii mici şi vârstnicii care nu pot rezista fără hrană sau medicamente până la momentul potrivit.

 

B.  PREGĂTIREA PE CATEGORII DE VÂRSTĂ

COPII PÂNĂ LA 1 AN (sau până la 3 ani pentru cei mai neliniştiţi):

Pot fi împărtăşiţi fără nici o restricţie de timp sau alimentară (numai cei botezaţi)

Este de dorit să fie aduşi în acest scop sâmbăta sau duminica între orele 08.00 -10.00. Cei care nu vin până la Crez să aştepte până la rânduiala pentru împărtăşit.

COPII DE LA 1 LA 7 ANI  (sau 3 – 7 ani):

Înainte de a fi împărtăşiţi vor trebui să nu bea şi să nu mănânce nimic, în ziua respectivă, pentru a se obişnui progresiv cu răbdarea şi abţinerea.

Este de dorit să fie aduşi pentru acest lucru tot sâmbăta sau duminica între orele 08.00 -10.00 .

COPII MAI MARI DE 7 ANI :

  1. Înainte de a fi împărtăşiţi, vor trebui să postească un număr de zile proporţional cu vârsta şi putinţa fiecăruia, după sfatul preotului.
  2. Înainte de a fi împărtăşiţi, vor trebui spovediţi, ca orice adult.
  3. În dimineaţa în care vor fi împărtăşiţi, vor trebui să nu bea şi să nu mănânce..

BĂTRÂNII SI BOLNAVII NEDEPLASABILI :

  1. Vor fi spovediţi şi împărtăşiţi acasă; este suficient să ceară acest lucru înainte, telefonând.
  2. Cei foarte bătrâni, slăbiţi de boală sau obligaţi de medic la regim postesc în măsura în care pot.
  3. Persoanele intrate în comă nu mai pot fi împărtăşite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *